-
5 raons per no votar a aquestes eleccions
El catalans estem convençuts que som els més europeistes del món, però ni de lluny ens acostem a la mitjana europea en participació, i tampoc arribem a la mitjana espanyola.
Raó 1. Un desmentit dolorós: els catalans no som pro-europeus
El 2009, anys de les darreres eleccions al Parlament Europeu, l’abstenció a l’estat espanyol va ser del 55,10%, mentre que a Catalunya va ser encara més gran, del 63,05%, una bestiesa que confirma que als catalans se’ns omple la boca de parlar d’Europa però a l’hora de la veritat ens quedem a casa.
Aquesta dada contrasta amb la importància que donen els mitjans catalans sobre el tema d’Europa (el que es coneix com la “taca” mediàtica), superior a la d’altres àrees de l’estat espanyol i a la de moltes regions d’Europa.
Raó 2: Ja ens està bé el que surti
L’abstenció és un dret democràtic, vagi per davant aquesta realitat. A més, moltes democràcies consolidades com ara la dels Estats Units d’Amèrica tot just acaronen el 50% de participació en eleccions tan crítiques com les presidencials.
Però el significat real de l’abstenció és que se’ns en fot el que surti, que ens està bé. Vaja, que l’abstenció és passotisme en estat pur. El darrer Eurobarómetre recull que a un 40% de la gent no li interessa la política i no confia en la UE. La frase, curiosa, és “No m’interessa Europa, però tampoc sé el que fa”.
Raó 3: Europa no serveix per res
Europa es veu lluny perquè molta gent pensa que Europa és Brussel·les, que cau a la quimbamba. Però la realitat pura i dura és que ni els polítics catalans ni espanyols ni la premsa no s’han preocupat gaire d’explicar que, per exemple, un 70% de les lleis que es discuteixen al congrés de Madrid provenen del Parlament Europeu. Sí, un 70%!
I això no és tot, el 44% del pressupost de la UE es destina a creació d’ocupació, el preu de la llet es fixa a Europa, el final del roaming (previst per desembre 2015) serà possible gràcies a la UE, les normes de salut alimentaria es regules des de Brussel·les, la lluita contra l’escalfament global té el seu màxim pes mundial a la UE, i també les polítiques de sostenibilitat i conservació dels recursos naturals.
Raó 4: Catalunya no pinta res a Europa
És cert que, en xifres absolutes, els parlamentaris catalans a l’hemicicle europeus són pocs. Però poca gent sap que són poderosos, que són els més actius i els que formules les preguntes i propostes més interessants.
Efectivament, dels 766 eurodiputats del Parlament Europeu a la legislatura 2009-2014, només 7 ha estat catalans: Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Santiago Fisas i Alejo Vilal-Quadras (PP) i Raül Romeva (ICV).
Doncs aquest grup reduït ha aconseguit força suport per a les minories lingüístiques europees (que inclouen el català), la desaparició del roaming i l’arrancada del corredor mediterrani. Cap broma.
Raó 5: Els grups euroexcèptics i xenòfobs augmenta
No anant a votar ens dóna la categoria d’euroexcèptics, com els britànics o les regions més riques d’Europa. I juntament amb aquest grup, hi ha un altre corrent en augment, la dels grups xenòfobs que ha compta amb partits forts pràcticament a tots els països de la UE. I aquests sempre van a votar.
Per si això no fos suficient, la pròpia Espanya és euroexcèptica, i tan és així que la Junta Electoral Central ha prohibit la difusió de la campanya pro-participació a les eleccions europees del proper 25 de maig. Som l’únic país de la Unió amb aquesta regulació pro-abstencionista.
I de què carai serveix el vot en blanc?
El vot en blanc és el vot de protesta autèntic. Si abans deiem que l’abstenció és passotisme (ja m’està bé), el que vol protestar té dues opcions, castigar a un partit votant el partit rival o castigar a tota la classe política votant en blanc.
Si no l’heu llegit ja, us recomano de tot cor un llibre del Saramago sobre el vot en blanc de títol “Assaig sobre la lucidesa” (2006, Ed. 62 Butxaca) en que un poble acaba votant majoritariament en blanc i les autoritats polítiques no saben què carai fer.
I com sé quin partit és el millor per a mi?
Si encara no saps a quin partit votar has de saber dues coses. 1. Espanya és circumscripció única, el que et permet votar qualsevol opció política, encara que sigui un partit ceutí.
2. El Parlament Europeu ha creat Euvox, una eina que t’orienta per decidir el teu vot. Aquí teniu l’enllaç: http://eu3.euvox.eu/es/.
Volies 5 raons per no votar? Ja les tens. Salut!
Comparteixo
- Feu clic per enviar un enllaç per correu electrònic a un amic (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Twitter (S'obre en una nova finestra)
- Fes clic per compartir al Linkedin (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Facebook (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Pinterest (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Pocket (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al WhatsApp (S'obre en una nova finestra)
Relacionats
18 maig 2014 / grecolons / 0
Categories: #fail, Catalonia in the pendent, Política
Etiquetes: 5 raons per no votar a aquestes eleccions, Euvox, participació electoral catalana UE, passotisme electoral català
Prosumers: quina clase de consumidor online ets? La gran galleda d’aigua freda
Vols seguir el blog?

Tot deixa marca.
Ho reconec, a la sang porto ADN publicitari. Tot i que després de 25 anys en agències de publicitat em vaig adonar que la meva passió és el branding ... aplicat a les persones.
Des de 2005 sóc consultor estratègic de personal branding i des de 2010 ho sóc de Soymimarca, companyia de la qual sóc cofundador i consultor.
Gairebé tot el que sé de branding ho he après en agències com Tiempo BBDO, J. Walter Thompson, Bassat Ogilvy, Saatchi & Saatchi, Altraforma, TVLowCost i la meva Lateral Consulting.
Tinc l'honor de ser soci a Integra Personal BrandingMèxic