-
La confiança es polaritza: Resum del baròmetre Edelman Trust 2018
Aquesta setmana s’ha publicat el prestigiós baròmetre “Edelman Trust“, edició 2018. Per a mi, l’informe no és únicament un termòmetre global sobre l’estat del món, les empreses i els mitjans; també és una eina estratègica.
L’Edelman Trust suma 18 edicions, i en l’actual s’han treballat 33.000 qüestionaris en 28 països del món, distingint públic general de públic informat (aquest últim format per graduats universitaris).
La confiança es polaritza
A l’edició de l’any 2017 vam veure un descens generalitzat de la confiança al món, molt esbiaixat pel Brexit i la victòria de Trump. El 2018 veiem un contrast entre dos gegants, EE.UU, -on la confiança cau en picat- i Xina, un país a l’alça.
Font: Edelman Trust 2018
No és casualitat que la presentació de l’informe s’hagi dut a terme informalment durant la cimera de líders a Davos (Suïssa), tot un avís per als grans dirigents de l’OCDE.
Espanya és un dels països que recupera posicions, i dins d’Europa, Suïssa lidera la pujada i Itàlia la caiguda.
La batalla per la veritat
Un any en què “fake news” ha estat trending topic, no podria donar un titular diferent: la batalla per la veritat.
Font: Edelman Trust 2018
La manipulació de la qual són objecte moltes notícies és notícia. Mala notícia.
El 2005 vam viure un canvi que va passar de la confiança en grans autoritats a la confiança en persones com nosaltres. Enguany, no obstant això, els perfils amb major autoritat (CEO’s…) recuperen una mica i els de persones com nosaltres (peers) perden significativament.
L’autoritat recupera confiança, però està lluny dels perfils tècnics
Font: Edelman Trust 2018
La classe política, els consells directius de les empreses i els CEO’s, havien caigut pel cap alt baix. Però enguany semblen aixecar cap, malgrat liderar la cua de la confiança. Em sobta l’ascens de la confiança en els periodistes, que venint del mateix infern tornen a apuntar. Curiosament, els dos perfils que, malgrat ser generadors de confiança, baixen són “persones com nosaltres” i empleats.
Qui reina, en qui confiem més? Els experts. Aquest perfil és qui regna, ja siguin experts tècnics o acadèmics. Aquest és el gràfic que des d’una perspectiva de personal branding considero més rellevant. Indica la força de la confiança en perfils històricament “amagats” pels empresaris. No exerceixen el rol de portaveus, però haurien d’exercir-ho. Els programes de Employee Advocacy són aquí per això, per suplir la -encara- desconfiança- vers els perfils directius.
Els mitjans no connecten
Pel que fa als mitjans d’informació, segueixen sense connectar. Almenys, en aquesta edició els periodistes milloren pel que fa a les grans plataformes de mitjans, però les raons d’aquesta desconnexió queden reflectides en aquest gràfic:
Font: Edelman Trust 2018
Les raons del desacord són tres 1. Els mitjans semblen més interessats a obtenir grans audiències que en els continguts 2. Prioritzen l’exclusiva sobre la precisió i fiabilitat de les notícies 3. Estan més al servei d’un ideari polític que realment d’informar al públic.
La confiança a Espanya
Aquests quatre gràfics mostren les següents conclusions:
Font: Edelman Trust 2018
Institucions: Les ONG’s segueixen liderant la confiança institucional, i la confiança creix lleugerament en les empreses i també les administracions. La confiança en els mitjans segueix estancada.
Gènere: Els homes semblen confiar una mica més que les dones en institucions i mitjans.
Edats: No hi ha diferències per edats, els tres grups mostren la mateixa recuperació i el mateix índex.
Formació: La confiança segueix sent major per al públic informat, encara que decreix. Mentre, la població general percep una certa recuperació.
La marca personal i la confiança
Sens dubte les persones són les grans transmisoras de confiança. Institucions, mitjans i empreses han de reconsiderar el seu branding corporatiu i traslladar major pes en la portavocía d’empleats, i especialment perfils tècnics.
Directius, perfils polítics i consells de direcció requereixen oferir una visió més transparent i sostenible dels seus negocis. Els programes de personal branding corporatiu (executive branding, professional branding, employee advocacy, employer branding) podran contribuir a tendir ponts de confiança cap a la societat, els mercats i, en definitiva, les persones. El P2P (person to person) és la clau.
Hi ha molta més informació en aquest baròmetre, aquí tens l’enllaç de descàrrega al PDF del Edelman Trust 2018.
People vector by Shutterstock.com
Comparteixo
- Click to email a link to a friend (Opens in new window)
- Click to share on Twitter (Opens in new window)
- Click to share on LinkedIn (Opens in new window)
- Click to share on Facebook (Opens in new window)
- Click to share on Pinterest (Opens in new window)
- Click to share on Pocket (Opens in new window)
- Click to share on WhatsApp (Opens in new window)
Related
28 gen. 2018 / grecolons / 1
Categories: Personal branding, Recomanacions
Etiquetes: baròmetre Edelman, confiança, edelman trust 2018, la batalla de la veritat, la confiança es polaritza, regnen els experts
Personal Branding FAQ 20 Preguntes freqüents (2) Un professor de marca personal sense marca personal?
One thought on “La confiança es polaritza: Resum del baròmetre Edelman Trust 2018”
Leave a Reply Cancel reply
Vols seguir el blog?

Tot deixa marca.
Ho reconec, a la sang porto ADN publicitari. Tot i que després de 25 anys en agències de publicitat em vaig adonar que la meva passió és el branding ... aplicat a les persones.
Des de 2005 sóc consultor estratègic de personal branding i des de 2010 ho sóc de Soymimarca, companyia de la qual sóc cofundador i consultor.
Gairebé tot el que sé de branding ho he après en agències com Tiempo BBDO, J. Walter Thompson, Bassat Ogilvy, Saatchi & Saatchi, Altraforma, TVLowCost i la meva Lateral Consulting.
Tinc l'honor de ser soci a Integra Personal BrandingMèxic
[…] sent humans. No és tan difícil, […]