-
Tenim l’estigma “victus”?
Feia molt de temps que no disfrutava tant de la lectura d’un llibre. La darrera criatura d’en Sánchez Piñol, “Victus” (La Campana, 2012) m’ha tret la son i m’ha fet devorar les seves paraules en menys d’una setmana. És un prodigi de la novel·la històrica, comparable amb “Els pilars de la terra”d’en Ken Follet o “L’església del mar” de l’Ildefonso Falcones.
Tot i haver llegit la història de Catalunya, mai no m’havia posat en la pell d’un català de principis del segle XVIII. Amb “Victus” no és difícil transportar-se i identificar-se amb en Martí Zuviria, el protagonista, l’antiheroi, l’enginyer pragmàtic que inicialment tenia la supervivència com a full de ruta, però que duia els valors fins el darrer extrem.
Tres són les claus del llibre, al meu parer:
La història a l’inrevés, escrita pels perdedors
Estem molt acostumats a les cròniques escrites pels secretaris del bàndol guanyador. “Victus” canvia les regles del joc a explicar la història des de múltiples angles, i sobretot des del perdedor d’aquella Barcelona setjada del 1714. Les misèries afloren pel que fa la higiene, la salut, el menjar de les classes menys afavorides. El llibre vol reflectir les micro-històries de gent del poble, i les contrasta magistralment amb les històries de cavalleries dels grans generals i polítics de l’època. En Rafael de Casanova, al qual teníem tots per un heroi, apareix com un buròcrata cagadubtes que no hagués resistit ni un sol dia de setge si no és per la competència del general Antonio de Villarroel, l’autèntic heroi de la novel·la.
En crueltat, la realitat supera la ficció
No es van respectar les normes. No es van fer presoners. No hi va haver judicis. La vida no valia res, si més no la de tot aquell que no pertanyia a la noblesa, l’església o fos oficial d’algun exercit. No vull donar detalls del llibre, l’heu de llegir tan sí com no, però t’adones que tan sacrifici de persones humanes sovint obeïa més al caprici d’un oficial que no a la mala sort o una estratègia errònia.
Els catalans estem abonats al patiment
Havent pogut guanyar la guerra, no ho vam fer. Degut a collonades, a estupideses infantils protagonitzades per polítics de baix relleu. És curiós, deu ser alguna cosa que portem a l’ADN. Som tossuts, som lluitadors, abonats a l’esperit de resiliència, agermanats per una bandera i una cultura. Però quan arriba l’hora de la veritat, mai no ens posem d’acord. És que potser tenim l’estigma “victus”?
PD: Per cert, juraria que “la paraula” és resistència. Qui hagi llegit el llibre sabrà de què parlo. Apostaria que el marqués de Vauban esperava sentir-la abans de morir. És una paraula molt relacionada amb la enginyeria, i també amb l’esperit català, no creus?
Comparteixo
- Feu clic per enviar un enllaç per correu electrònic a un amic (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Twitter (S'obre en una nova finestra)
- Fes clic per compartir al Linkedin (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Facebook (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Pinterest (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al Pocket (S'obre en una nova finestra)
- Feu clic per compartir al WhatsApp (S'obre en una nova finestra)
Relacionats
4 maig 2013 / guillemrecolons / 2
Categories: Catalonia in the pendent
Etiquetes: 1714, albert sánchez piñol, catalonia in the pendent, Catalunya @ca, guerra de secessió, martí zubiría, resistència, vauban, victus
Neix el Club 1714, una iniciativa ciutadana per fer pedagogia positiva sobre Catalunya Un sol Colom irrita milers de pericos
2 thoughts on “Tenim l’estigma “victus”?”
Deixa un comentariCancel·la les respostes
Vols seguir el blog?

Tot deixa marca.
Ho reconec, a la sang porto ADN publicitari. Tot i que després de 25 anys en agències de publicitat em vaig adonar que la meva passió és el branding ... aplicat a les persones.
Des de 2005 sóc consultor estratègic de personal branding i des de 2010 ho sóc de Soymimarca, companyia de la qual sóc cofundador i consultor.
Gairebé tot el que sé de branding ho he après en agències com Tiempo BBDO, J. Walter Thompson, Bassat Ogilvy, Saatchi & Saatchi, Altraforma, TVLowCost i la meva Lateral Consulting.
Tinc l'honor de ser soci a Integra Personal BrandingMèxic
Molt bones conclusions-reflexions. El nostre país necessitava la visió real del que va succeir l’any 1714
Gràcies Rafa! També s’han trencat alguns tòpics i s’ha descobert d’on ve aquest esperit de resistència